Het nut om actief bezig te zijn met het binnenklimaat was nog nooit zo duidelijk als in de huidige tijd. We leven met een onzichtbare vijand, die zich niet alleen via oppervlakten, maar ook via de lucht verspreidt. Besmettingen lijken voornamelijk binnen plaats te vinden. Dat het binnenklimaat hierbij een rol speelt is overduidelijk en dat verspreiding met een aantal maatregelen vermindert kan worden is inmiddels ook bekend. “Zorg daarom dat je inzicht krijgt in het binnenklimaat. Een eenvoudige oplossing is om een meetinstrument te plaatsen dat in ieder geval de CO2 en de luchtvochtigheid in een ruimte registreert en neem hier vervolgens actie op.” aldus Felix Dijkmeijer, ventilatiespecialist bij Ventilatieland.
Handen wassen, afstand houden én ventileren!
Het WHO heeft een tijd terug al erkend dat ventilatie een belangrijke rol speelt in de strijd tegen het coronavirus. Een van de redenen dat dit nog niet van daken wordt geschreeuwd is, volgens Dr. Peter Chin-Hong[1], arts infectieziektes bij het UCSF, omdat goed ventileren niet zo eenvoudig is als de instructie om je handen vaak te wassen en 1,5 meter afstand te houden. “Wanneer ventileer je namelijk goed? Het is voor een doorsnee persoon lastig om te beoordelen of een ruimte een hoog, gemiddeld of laag risico heeft op besmetting.” Een instrument voor het meten van CO2 kan hierbij helpen. Felix licht toe: “We zien dat nieuwere gebouwen vaak zijn uitgerust met een CO2 meter waardoor er continu geventileerd wordt om de waardes op peil te houden. Woningen en oudere gebouwen hebben dit vaak nog niet”.
Rol van CO2 en luchtvochtigheid bij verspreiding COVID-19
Met een CO2 monitor heb je inzicht in de CO2 waardes van een ruimte (in ppm). Bij een hoge waarde vanaf 1200 ppm, neemt de kans op besmetting toe omdat er simpelweg te weinig verse lucht bij komt. Ook de luchtvochtigheid meten wordt aangeraden. Onderzoekers van de TU Delft trokken onlangs nog aan de bel omdat er te weinig aandacht is voor de verspreiding van COVID-19 in relatie tot luchtvochtigheid. Zij stellen dat de relatie tussen de snelle verspreiding en een gortdroge binnenlucht zonneklaar is. Uitgeademde virusdeeltjes hebben een ‘waterschil’, bij droge lucht verdampt deze sneller. De kleinere druppeltjes blijven langer in een ruimte zweven, waardoor ze nóg kleiner worden. Deze deeltjes worden vervolgens makkelijker overgedragen en dringen bovendien dieper door in de longen[2].
Advies en tips voor een gezond binnenklimaat
“Om het binnenklimaat gezond te houden en de kans op verspreiding van corona via de lucht te verminderen, adviseren wij max 800, bij voorkeur rond de 600 ppm. Voor een goede luchtvochtigheid wordt een waarde tussen 40% en 60% geadviseerd.” vertelt Felix. “In eerste instantie is het belangrijk om een meetinstrument in huis te halen wat deze waardes meet, zoals een CO2 monitor die ook de luchtvochtigheid meet. Zodra je inzicht hebt ik het binnenklimaat kun je actief bezig zijn met een gezond binnenklimaat. Door bijvoorbeeld vaker een raam open te zetten verlaag je de CO2 in ruimte. Met o.a. meer planten, bakjes water op de verwarming en de thermostaat iets lager bereik je een hogere luchtvochtigheid.”
Je kunt dus eenvoudig zelf actief aan de slag met het binnenklimaat. Wil je het binnenklimaat gaan meten? Bekijk dan hier onze CO2 monitor.
[1] https://www.sfchronicle.com/bayarea/article/Indoor-ventilation-is-a-key-to-curb-coronavirus-15846656.php
[2] https://www.gelderlander.nl/home/noodkreet-wetenschappers-we-maken-het-corona-thuis-te-aangenaam-en-daar-kunnen-we-iets-aan-doen~aef7dbf1/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F