Na een lange werkdag begin je hoofdpijn te krijgen, misschien voel je je zelfs een beetje misselijk? Dan is de kans groot dat je te lang in een ruimte met een te hoge CO2 concentratie hebt gezeten. Mensen gaan vervolgens buiten een luchtje scheppen. Letterlijk om frisse lucht te halen. Maar hoort er binnen ook niet gewoon frisse lucht te zijn? Als alle kantoren zorgen voor een goede ventilatie zou het ziekteverzuim aanzienlijk omlaag gaan. Het is moeilijk hier cijfers aan te koppelen, maar de term ‘sick building syndrome’ is niet voor niets ontstaan.

De gezondheidseffecten van blootstelling aan een te hoog CO2 gehalte in een ruimte zijn o.a. duizelig-, misselijk- en dufheid. Als de hoeveelheid CO2 in de binnenruimte boven de 800 parts per million (ppm) stijgt heeft dat direct gevolgen voor het cognitieve vermogen. De ARBO-wet schrijft dan ook een grenswaarde van 1200 ppm voor.

Onderzoek vanuit Harvard University heeft vastgesteld dat verbeteringen van de binnen luchtkwaliteit het cognitief functioneren van medewerkers substantieel kan verbeteren. Voor het onderzoek werd het binnenklimaat van groene en conventionele gebouwen gesimuleerd om de invloed op de cognitieve functies en prestaties van kantoormedewerkers te meten. Tijdens deze periode werden de deelnemers blootgesteld aan de luchtkwaliteit van conventionele gebouwen, groene gebouwen en groene gebouwen met extra ventilatie. Het indrukwekkende resultaat: cognitieve scores waren 101% hoger in groene gebouwen met extra ventilatie! Bovendien leidt meer productiviteit van werknemers tot meer omzet. Dit maakt de benodigde investering voor een gezonde werkplek het meer dan waard.

Het mag duidelijk zijn dat de aanvoer van voldoende verse lucht in een gebouw meer dan wenselijk is. Met vraaggestuurde ventilatie wordt deze continu aangepast aan de hoeveelheid gebruikers en de activiteiten die in een ruimte plaatsvinden. Indien vraaggestuurde ventilatie niet aanwezig is, is het belangrijk dat de CO2 waarden in een ruimte in de gaten worden gehouden, zodat er direct actie kan worden ondernomen wanneer deze te hoog wordt.

Hier verkrijgbaar